Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Agenda
Divendres
20.01.2017
19:30h
 
A càrrec de l´Associació del Banc d'ADN de Familiars de Desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola i la Postguerra
Lloc
Sala Cultural Ramon de Capmany
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Conferència

Cartell ADN - plataforma per la llengua - febrer 2017El Banc d'ADN de víctimes de la Guerra Civil espanyola és un projecte iniciat per la Universitat de Barcelona que recull l'experiència del Laboratori de Genètica Forense de la Unitat de Medicina Legal i Forense d'aquesta universitat. Aquesta entitat, durant els últims sis anys, ha estat recollint mostres d'ADN de persones que busquen les restes d'algun familiar que va desaparèixer a la Guerra Civil i que podria estar en alguna de les tres-centes quaranta-quatre fosses comunes que hi ha oficialment a Catalunya. Així, el Banc custodia ja setanta mostres d'ADN de persones que esperen que s'obrin les fosses per poder comparar el seu ADN amb el de les restes que s'hi localitzin i identificar així els familiars desapareguts.
 
Consegüentment, el Banc d'ADN implica un pas endavant per combatre l'oblit d'un passat que exigeix i mereix justícia, ja que es parteix de la base que trobar i identificar les víctimes no és un dret: és una exigència. És una actuació, doncs, de justícia reparadora.
 
L'acte consistirà en una explicació de les tasques de Genètica Forense que duu a terme el Banc (que compta amb la doctora Carme Barrot, especialitzada en la matèria) i també en ressaltar la importància de la tasca de recuperació de la memòria històrica. Amb aquesta última finalitat, comptarem amb en Marc Malagarriga i en Roger Heredia, que formen part del Banc i que busquen, respectivament, l'oncle i el besavi.
 
El Banc d'ADN és, doncs, l'última esperança per restituir la dignitat als desapareguts a la Guerra Civil. No es tracta d'obrir ferides. Es tracta de permetre tancar-les.
 
Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet