Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Agenda
Dissabte
28.11.2015
18:00h
 
Per què els moments brillants dels catalans acaben en no res?
Lloc
Aula Magna CRTTT - Escola de Teixits
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar i Sàlvia
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Literatura

La mateixa pedraNo hi ha dubte que Catalunya té i ha tingut, al llarg de la història, moments que, tot i ser brillants, no acaben bé o acaben en no res. Què és el que falla? Aquest llibre fa un recorregut divertit per diversos episodis històrics –poc coneguts i sorprenents- per descobrir-hi unes claus que es repeteixen, prenent en consideració quatre factors: talent, projecte, lideratge i unitat. El talent genera una energia positiva que cal traduir en un projecte col·lectiu i, per tant, en unitat d´acció. Tanmateix, no sempre s´hi arriba.

La mateixa pedra proposa una reflexió sobre els ritmes profunds de la història, que pot ser útil a l´hora d´enfrontar els reptes d´avui. Des de la Catalunya de l´any 1000 fins a la declaració de sobirania del Parlament, passant per l´ebullició del 1906, una anotació en el dietari de Joan Maragall, les conspiracions al voltant del compromís de Casp, la Barcelona tolerant de Jaume I, els convulsos anys setanta o la recuperació il·lustrada del segle XVIII viscuda a través de la ciència.

Què els va faltar, a aquests moments esplèndids, per fer el ple?

Som capaços, avui, de trencar el malefici?

Patrícia Gabancho, nascuda a Buenos Aires, és periodista i escriptora de llarga trajectòria, amb una obra centrada en diversos aspectes de la societat catalana: història, cultura, política, immigració, urbanisme, Barcelona. Ha publicat gairebé una trentena de llibres, entre els quals en destaquen dos que han esdevingut clàssics: El preu de ser catalans, sobre la cultura i el mercat, i Crònica de la independència, periodisme de ficció sobre el procés sobiranista, un tema al qual ha dedicat diversos títols. Sobre la presència d´heterodòxies en la cultura catalana, ha escrit El fil secret de la història. I sobre el 1714, l´obra d´èxit Les dones del 1714. El seu últim llibre és El cant de les sibil·les, sobre les dones d´esquerra en la política del país.

El 2012 va obtenir el Premi Prudenci Bertrana per la seva primera novel·la, La néta d´Adam.

Participa com a analista en les principals tertúlies de ràdio i televisió, i pren part activa en iniciatives de difusió cultural. És vicepresidenta de l´Ateneu Barcelonès.