L'Arxiu Municipal, seguint amb la política de preservació del patrimoni documental local, ha encarregat la restauració de dos documents històrics que es trobaven en mal estat i per tant corrien el risc de malmetre's definitivament. Els dos documents són: Trasllat fet el 1612 del privilegi que Gastó de Montcada concedí a la Universitat de Canet l’any 1599, i Projecte de la font del Passeig de la Misericòrdia de 1917.
Aquesta restauració s'ha fet a través del programa de restauració de documents de l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, que ha contractat una restauradora professional. L'Arxiu Municipal forma part de la Xarxa d'Arxius de Barcelona i per això, a través de la Diputació, s'ha pogut contractar la restauradora Berta Blasi. El cost total de la restauració és 847 euros, dels quals l'Ajuntament n'ha assumit 350 i la resta ha estat subvencionada per la Diputació.
Documents de gran vàlua històrica i patrimonial
El primer document és un trasllat del privilegi que l’any 1599 Gastó de Montcada concedí als habitants de Canet, del dret de fleca i taverna i de constitució del seu primer organisme municipal permanent a través del consell de Jurats. Es tracta d’una còpia notarial feta el 1612 en paper que recull el contingut d’aquell privilegi. És un document que va ingressar a l'Arxiu l'any 2007, gràcies a l’adquisició del fons Cabanyes. La peça són dos bifolis de paper que tenia les vores esquinçades i estrips a causa d’haver estat plegat en algun moment. El procés de restauració va comportar primer una neteja en sec i després una neteja humida. Els documents es van submergir en bany alcalí per rebaixar-ne l'acidesa i deixar una reserva alcalina que ajudi a protegir les tintes. Després d’assecar-los es va procedir a consolidar els estrips i les llacunes amb un paper japonès de gramatge fi.
El segon document és el projecte del monument de la Font del Passeig de la Misericòrdia dibuixat per l’arquitecte Raimon Puig i Gairalt el 1917. Es tracta de la font que es trobava a l’extrem sud del passeig (ara hi ha una reproducció del 1888) i que va finançar l’empresa Jover i Serra, que va col·laborar en les millores d’urbanització del passeig. El plànol va ser cedit a l’Arxiu Municipal per Josep Cabruja l’any 2009. El plànol, en paper vegetal, estava oxidat i molt ressec. Estava fraccionat en 15 trossos molt fràgils de diferents mides, que segurament corresponien amb els doblecs que tenia el plànol quan en algun moment va estar plegat. Quant al tractament de restauració, primer es va procedir a una neteja en sec superficial del paper amb paletina i es van aplanar els doblecs, amb una espàtula calenta. Després es van consolidar els trossos, unint cada vegada dues peces, per l’anvers del plànol. A continuació es van consolidar tots els estrips per la zona del revers amb un paper japonès. Es va fer una segona neteja en sec i posteriorment, es van reintegrar les llacunes amb un paper japonès de gramatge mitjà prèviament tenyit d'un to similar al paper original. Per acabar el procés de restauració es va aplanar el document sota pes, havent-hi aplicat, prèviament, una mica d'humitat.
S’ha fet una camisa de conservació a mida per tal d’emmagatzemar-ho en una planera.
Amb aquesta restauració es garanteix la preservació d’aquests documents tan singulars de la història de Canet, de gran d’interès informatiu i cultural. Ambdós estan custodiats per l'Arxiu Municipal. Ara ja estan també digitalitzats i poden ser objecte d’utilització amb finalitats de recerca, docència o altres d’interès públic. Tot i així, també es poden consultar a l'Arxiu en el seu format original, perquè sens dubte, veure un document original té un impacte diferent i més intens que veure'ns la imatge en un llibre de text o una pantalla d'ordinador.
Per visitar l'Arxiu, cal cita prèvia, que podeu obtenir a través del telèfon de l'edifici central de l'Ajuntament 93 794 39 40 o bé a través de l'adreça electrònica arxiu