ES|EN|FR
TelŔfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
NotÝcies
Els cartells de la Fira Modernista
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electr˛nic

Recull de tots els cartells sobre la Fira Mercat Modernista amb explicaciˇ del seu disseny


- 2008
Cartell Fira mercat Modernista 2008

La imatge escollida com a imatge de la Fira Ús una imatge femenina que representa una al•legoria de la nit. Forma part d’un conjunt  esgrafiat situat a l’edifici de l’Ateneu, obra de DomŔnech i Montaner a Canet de Mar,  que representa el pas del temps amb dues figures al•legories del dia i la nit.

Dues columnes de color marrˇ, una a la dreta i altre a l’esquerra del cartell repeteixen la imatge original enfrontant-la. Al centre del cartell es fa una interpretaciˇ en blaus de la mateixa figura.

El tipus de lletra escollida tÚ influŔncia modernista que estÓ mig emmarcada amb lÝnies recordant el cop de fuet modernista.

- 2009
Fira  modernista

El disseny escollit per al cartell tÚ reminiscŔncia japonesa, estŔtica que influeix fortament al modernisme, sobre tot a l’Art Decˇ.

En aquest cas es remarca el cercle que contÚ la part superior de la figura i que a la fašana Ús de color terrˇs.

El tipus de lletra continua sent estÓndard modernista.


- 2010
cartell 3a Fira Mercat Modernista - 2010

Es juga amb la imatge femenina i el n˙mero tres. Es posen tres columnes/n˙meros romans que fan referŔncia a la influŔncia de l’art clÓssic.

Es prova un canvi en l’estil de lletra mÚs estilitzada i a doble color


- 2011

Cartell 4a Fira Mercat Modernista

La imatge femenina es fusiona amb un tros de vitrall, un dels treballs artesanals reivindicats pels modernistes.

Desapareix el cercle de la figura original i s’estilitza al mateix temps.

Es torna a utilitzar el tipus de lletra d’estil modernista


- 2012
Cartell 5a Fira Mercat Modernista 2012

Aquesta vegada el cartell fa referŔncia a una altra artesania important per al Modernisme, la CerÓmica.

L’al•legoria de la nit estÓ envoltada de flors de cerÓmica que podem trobar a la Casa museu, ja que van ser un dels dissenys creats per DomŔnech i Montaner. A les franges  ataronjada i verda centrals  del cartell trobem la versiˇ en cerÓmica d’un arrambador de l’Ŕpoca.

S’estrenen noves lletres originals inspirades en les que podia utilitzar DomŔnech i Montaner en els seus llibres o escrits.


-2013
Cartell Fira Mercat Modernista - 2013

En aquesta ocasiˇ s’ha utilitzat com a fons una de les plaques de vidre dedicada a les flors que va fer LluÝs DomŔnech i Montaner. Les plaques de vidre eren els suports de les primeres fotografies. Aquesta Ús la primera vegada que es representa aquesta placa. Durant la Fira Mercat Modernista s’exposarÓ part de les reproduccions de les plaques de vidre fetes per DomŔnech i Montaner, en especial les que tenien  com a temÓtica les flors, ja que molts dels seus dissenys van tenir com a punt de partida aquest tema.

La figura femenina poc a poc es va estilitzant i sintetitzant al llarg de la hist˛ria de la Fira per fer-la mÚs grÓfica.

Es consolida la utilitzaciˇ de les lletres creades per a la Fira Mercat Modernista dedicades a DomŔnech i Montaner.


- 2014

Cartell Fira Mercat Modernista 2014

Es torna a utilitzar les lletres creades per a la Fira Modernista que intenten recrear les que utilitzava DomŔnech i Montaner als seus escrits.

Com a fons s'utilitza un fragment de mosaic de la cripta del castell de Santa Florentina on es representa escenes simb˛liques de santa ┌rsula i les onze verges, la mÚs jove de les quals era santa Florentina. Aquest fris cerÓmic va ser obra de Josep Triadˇ Mayol que va treballar al castell cap al 1910 sota les ordres de LluÝs DomŔnech i Montaner encarregat de la seva reforma.

Com element unificador amb els altres cartells es colĚloca la figura femenina estilitzada a la banda dreta.


- 2015

Cartell de la Fira Modernista - 2015

Les lletres de la 8a Fira Mercat Modernista sˇn les creades expresament per als cartells de la Fira amb color que s'adiu amb el blau del fons. En aquesta ocasiˇ s'ha utilitzat part de la cerÓmica situada a l'entrada de la masia Rocosa, cerÓmica dissenyada per DomŔnech i Muntaner per a l'institut Pere Matas de Reus.

Com a imatge unificadora dels cartells de la Fira tornem a trobar la figura femenina de l'alĚlegoria de la nit.

El color groc del fons de les lletres estÓ relacionat amb el groc de la cerÓmica.

La franja inferior del cartell mostra el perfil dels edificis de la riera Sant DomŔnec dissenyats per DomŔnech i Montaner, la Biblioteca en el seu moment l'Ateneu, la Casa museu LluÝs DomŔnech i Montaner i la casa Roura.


- 2016

Cartell de la 9a  Fira Mercat Modernista - 2016En aquesta ediciˇ s’ha escollit una de les mostres de guix que representen els avenšos de la tŔcnica i que es troba a la Masia Rocosa. L’autor de l’obra Ús l’escultor Eusebi Arnau que va fer-la per a la fašana de la casa Lleˇ Morera de Barcelona dissenyada per LluÝs DomŔnech i Montaner. Envoltada per una forma circular ens recorda un camafeu, joia molt utilitzada en l’Ŕpoca,

Utilitzaciˇ de les lÝnies sinuoses a prop de la mostra de guix que es podrien confondre amb la cinta per penjar el camafeu al coll. ╔s el recordatori del cop de fuet, leitmotiv del moviment modernista.

L’alĚlegoria  de la nit es troba a la banda inferior esquerra dibuixada amb trašos tremolosos que li donen moviment.

Voleu saber d'on surt la forma femenina que s'ha convertit en la imatge referent de la Fira Modernista?

EstÓ a la fašana de la Biblioteca P. Gual i Pujadas

fašana biblioteca


- 2017

Cartell fira modernista - 2017

La fotografia, una de les tŔcniques que es va desenvolupar en aquella Ŕpoca, Ús la imatge escollida per aquest cartell. En aquest cas representa a dues dones abstra´des en un llibre que estan en un pati amb flors i plantes que podria ser d'una casa d'americanos. La Fira d'aquest any estÓ dedicada a la dona i el cartell reivindica que en l’accÚs a la cultura la dona no tenia els mateixos privilegis que els homes.Aquesta imatge estÓ cerclada amb una forma Art-Dec˛ violeta.

La imatge pertany al Fons Joaquim Castells de l'Arxiu Municipal de Canet de Mar. L'any 2007 l'Arxiu municipal va adquirir 18 plaques de vidre positives esteresosc˛piques del fot˛graf d'Arenys de Mar Joaquim Castells i Simˇn. Sˇn plaques del Castell de Santa Florentina, del Santuari de la Miseric˛rdia i altres imatges del poble.

El fons representa d’una manera sintetitzada, a la manera del c˛mic modernista, una sŔrie de personatges amb la indumentÓria modernista que fa homenatge a les dones i homes que durant la fira es disfressen i omplen els carrer de Canet.

Es torna a utilitzar el tipus de lletra creada expressament per als cartells de la Fira.

- 2018

Cartell Fira Modernista - 2018

La imatge escollida Ús una part de l'arqueta, secreter, en fusta de roure i marqueteria (sac˛mor, tuia, aurˇ gris, mans˛nia i caoba) de Gaspar Homar feta l'any 1903 i que actualment estÓ al Museu del Modernisme CatalÓ. L'arqueta s'anomena la sardana, perquŔ representa a un grup de dones vestides de festa i  ballant sardana.

La fira estÓ dedicada a la dansa, el fons fosc amb les lletres contrastades i dinÓmiques representa l’espectacle a llocs tancats, tot aquests espectacles son una sorpresa, mes intimistes i privats. I la imatge central representa una dansa popular, de carrer, sardana, amb colors calents.

A la banda esquerra del cartell, al costat de Canet de Mar, es troba l'alegoria de la nit que forma part de la decoraciˇ de la fašana de la biblioteca, element unificador que s'utilitza a tots els cartells amb mÚs o menys protagonisme.

arqueta Gaspar Homar - Fira Modernista

Arqueta secreter de Gaspar Homar

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^