Botķ que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Els alumnes de l'Institut fan cinema pels carrers de Canet
PUBLICAT Dimecres, 15.12.2010
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic
Cinema en curs - foto Minuts Lumičre

Aquest novembre hem pogut veure pels carrers del poble, alumnes de l'Institut Lluís Domčnech amb material de cinema, enregistrant imatges com autčntics professionals. Es tracta del programa Minuts Lumičre, que forma part del projecte Cinema en curs, una iniciativa pionera a l'Estat espanyol que es fa a diverses escoles públiques de Catalunya i que va comenįar el curs 2005 - 2006.

Aquest curs 2010 - 2011 hi participen 14 centres educatius de tot Catalunya, entre ells l'Institut de secundāria de Canet.  Minuts Lumičre sķn uns tallers impartits conjuntament per un o més docents del centre i un professional del mķn del cinema, que pot ser realitzador, director de fotografia, guionista ..., que intervé a l'institut unes vuitanta hores al llarg de tot el curs.

De moment ja hem vist els nois i les noies de l'Institut en espais com la Plaįa Mercat o les parades del mercat setmanal del dimecres. Els acompanyava un professor del centre i també un realitzador professional, en Pep Garrido, que era qui els donava les indicacions necessāries per poder fer els enregistraments.

Cinema en curs a la Plaįa Mercat - foto Minuts Lumičre Durant el curs s'aniran fent diferents sessions prāctiques. Els Minuts Lumičre suposen un moment molt intens pels joves estudiants, ja que suposa el descobriment de l'emociķ de fer el seu primer pla de cinema.  Sķn plans documentals inspirats en les vistes dels germans Lumičre, filmades ara ja fa més d'un segle, en els orígens del cinema. Cada pla té un minut de durada i es fa a partir d'unes condicions molt concretes: es disposa d'una única presa, la cāmera ha d'estar fixa i durant la filmaciķ no es pot modificar cap parāmetre. Després d'un treball de visionat de pelˇlícules dels germans Lumičre, cada alumne realitza el seu Minut, escollint on i quč vol filmar, l'enquadrament i el moment precís d'iniciar la filmaciķ.

La prāctica, a més a més de significar un primer acostament als materials específics com sķn la cāmera, el trípode i l'equip de so, posa en joc totes les tries essencials en la realitzaciķ d'un pla: la localitzaciķ, l'enquadrament, el diafragma, l'enfocament o la presa de so. També suposa una iniciaciķ als hābits de treball propis de la creaciķ cinematogrāfica i d'altres disciplines relacionades amb l'art i la comunicaciķ, com prestar atenciķ a allō que passa al nostre voltant i la necessitat de compartir el treball propi amb la resta de l'equip.

Cinema en curs estā organitzat per l'Associaciķ A Bao A Qu grācies al suport del CoNCA (Consell de Cultura i de les Arts) del Departament de Cultura, i el Departament d'Educaciķ de la Generalitat de Catalunya. Hi colˇlaboren també l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Filmoteca de Catalunya i molts dels Ajuntaments de les localitats on es desenvolupen els tallers.

Durant els prōxims trimestres, podrem seguir veient alumnes de l'IES Lluís Domčnech gravant els seus propis Minuts Lumičre.

més informaciķ del projecte

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^