L'Ajuntament, a través de l'empresa de neteja de les dependències municipals, ha fet arribar uns compostadors a les dues escoles públiques d'infantil i primària de Canet, els CEIP Misericòrdia i Turó del Drac.
Els compostadors formaven part de les millores proposades per l'empresa a l'hora de licitar al concurs públic de neteja de les dependències municipals, entre les que s'inclouen els dos centres docents públics.
A les escoles hi dinen un nombre considerable de nens i nenes i es genera, per tant, molt de residu orgànic. A partir de la matèria orgànica de la brossa es pot generar un producte útil per ser aprofitat per la terra. És el compost. Fent el compostatge directament a les escoles, a més a més d'aplicar criteris conscients de sostenibilitat, es produeix una simplificació de la recollida i el tractament d'aquest residu i, per tant, un estalvi econòmic per a les finances municipals.
I què és el compostatge?
El compostatge és un procés que permet transformar les restes orgàniques (residus) en un recurs, el compost, un producte adequat per ser utilitzat per mantenir la fertilitat del sòl. Amb el compostatge es redueix i es transforma la matèria orgànica fresca i molt fermentable, com són les restes de menjar, en una matèria orgànica més estable en el temps, que no provoca pudors i no atrau insectes. Tothom sap que la terra bona és la que és fosca, esponjosa i humida, però no tothom sap que això es degut a la matèria orgànica que conté.
El compostatge no és cap novetat, s'ha vingut fent sempre: un femer no era res més que el compostatge dels fems del bestiar. A pagès, tradicionalment també s'hi afegien les restes de cuina o de l'hort i fins i tot les cendres de la llar de foc.
Si voleu més informació, podeu entrar al web de la Diputació de Barcelona i consultar la Guia del compostatge, que s'ha lliurat, juntament amb uns imants que expliquen el procés, a les dues escoles de Canet.