La podeu visitar a la Sala Ramon de Capmany fins al 18 d'abril. Per entrar-hi, s'ha de portar la mascareta ben posada i en tot moment, netejar-se les mans amb gel hidroalcoholic a l'entrar i al sortir i mantenir la distància física de seguretat d'un metre i mig amb d'altres grups bombolla.
L'àrea d'Igualtat amb aquesta exposició vol donar visbilitat a les tasques de les cures i de la llar amb perspectiva de gènère, amb la voluntat i compromís de treballar per la democratització de la cura i per reivindicar la necessitat de la igualtta efectiva i real entre dones i homes.
Tal i com escriu l'antropòloga, etnòloga i representant del feminisime llatinoamericà Marcela Lagrde, creiem que cal canviar el sentit de les cures: maternitzant la societat i desmaternitzant a les dones.
Una exposició del Consell Comarcal del Maresme on es posa de manifest una de les realitats més actuals i palpables de la nostra societat avui, amb una part important de la població que necessita cures especials i permanents, cures que són efectuades de manera tradicional gairebé únicament per dones. En els darrers anys, en el nostre entorn immediat es constata que aquestes tasques les desenvolupen dones d'origen immigrant, fet que genera l'encreuament de diversos eixos de vulnerabilitat i precarització de les tasques i de les seves condicions laborals.
La radiografia feta a la comarca indica que són les dones, majoritàriament immigrants, de classe baixa i baix nivell econòmic i social les que assumeixen les tasques de les cures. Són les dones les que també decideixen, sovint, renunciar als seus interessos personals per cuidar familiars depenents.
Àvies, mares, filles… són les que sostenen el treball de les cures en condicions, de vegades, d’extrema vulnerabilitat.
La mostra comença amb una introducció de la relació entre les cures i les dones i tot seguit repassa la situació de les treballadores de la llar, les treballadores de les cures, les treballadores familiars i les auxiliars de geriatria. També dedica un espai als apartats: cuidar la família (dependència i corresponsabilitat) i cuidar la llar (conciliació familiar). En el darrer panell de l’exposició es posen sobre la taula elements de reflexió per avançar cap a una societat més igualitària i conscienciada del fet que “totes les persones necessitarem ser cuidades en algun moment de la nostra vida, per tant, totes hauríem també de poder oferir cures“.
Horari de visita: divendres 2, 9 i 16 d'abril, de 18.00 a 20.00 hores
dissabte 3, 10 i 17 i diumenge 4, 11 i 18 d'abril, de 12.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 20.00 hores
dilluns de Pasqua, 5 d'abril, de 12.00 a 14.00 hores