ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
La rectora de la UAB parla a Canet sobre "Dona i Ciència"
PUBLICAT Dijous, 16.03.2017
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Xerrada dona i ciència - foto cedidaLa Doctora Marga Arboix, rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona ha estat la primera ponent del Cicle Cultura per la Igualtat que organitzen les àrees de Cultura i Participació Ciutadana. Unes 60 persones van assistir a aquesta xerrada titulada "Dona i Ciència".

Arboix va fer una breu pinzellada per la història de la presència femenina en les diferents disciplines científiques, va fer una extensa dissertació, tot aportant dades comparatives, tant d’Espanya com de Catalunya, respecte de la resta de països europeus i de la resta de Comunitats Autònomes,  de la posició de la dona respecte dels homes, en relació a les posicions en els diferents nivells de responsabilitat, en els diferents àmbits: acadèmics, docència, investigació i recerca, industrial... va destacar que fins a les posicions de tècnics mitjos/superiors més o menys les posicions estan igualades i ens mantenim, en la mitjana europea; però a partir del moment que analitzem les posicions: de més alt nivell, la presència femenina baixa dràsticament; va posar com exemple, el fet que actualment a Espanya del total de més de 50 Universitats (entre públiques i privades) només hi ha tres rectores, i dues ho són des d’aquest any 2017; la resta tot són homes.

Va indicar que una de les causes pot ésser el fet de la maternitat i del “clixé” encara existent que les qüestions domèstiques i cura de la família, encara recauen en un altíssim percentatge en les dones, just en el moment, que per edat i cronologia dels estudis universitaris, en què s’haurien de preparar tot fent els estudis superiors (post graus i màsters) investigacions, o realitzar les “proves” (concursos, oposicions...) és quan han de deixar-ho per formar i cuidar-se de la família; i no poden assumir els llocs de responsabilitat per no disposar del temps suficient per poder fer-ho.

Va instar a les dones a perdre la por i assumir llocs de responsabilitat.

Arran de les interessants preguntes que va haver-hi durant el col·loqui, va instar al jovent a preparar-se, tot i que els temps són durs i difícils, que tothom pensi que han de fer el grau universitari i que l’han de complementar amb un post grau o un màster; que és molt important que dominin correctament l’anglès i que no tinguin por a marxar fora de l’estat per acabar de formar-se i adquirir més coneixements. També va recomanar als possibles estudiants universitaris, que vagin a les jornades de les diferents universitats i de diferents carreres, per obrir el ventall de possibilitats i que es pugui decidir amb prou coneixement de causa, quina carrera es vol estudiar. Va destacar que han observat que després del primer curs de carrera, aproximadament entre un 20 i 25 % d’estudiants canvien de carrera, perquè no havien escollit el que realment els hi interessava, probablement per manca de prou informació a l’hora d’escollir. Va apuntar, que hi ha potser, una mica massa de sobreprotecció per part dels pares.

Amb aquesta primera sessió es va donar el tret de sortida del CICLE CULTURA PER LA IGUALTAT, la propera activitat serà el divendres 21 d’abril a dos quarts de set de la tarda, a l’aula magna del CRTTT- CANET DE MAR, amb la ponència que desenvoluparà la xef CARME RUSCALLEDA. Servirà alhora per donar el tret de sortida al Sant Jordi 2017.

^