ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'experiència de la donació de sang, protagonista de la Marató del dia 21
PUBLICAT Dimarts, 10.04.2018
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Dissabte 21 d'abril de 10.00 a 22.00 hores tindrà lloc, a l'Institut Lluís Domènech i Montaner, la "Marató de Donació de Sang". Enguany, des del Banc de Sang, promotors de la Marató, la jornada es difon com una caixa de regal d'experiències, com La superexperiència de la donació. Molt més del que dones. I és que es vol convertir la donació de sang en un hàbit cívic i solidari i se li donarà l'atractiu de les caixes regal d'experiències que s'han fet populars els darrers anys.

cartell donar sang

La Marató compta amb la col·laboració de l'Àrea de Sanitat de l'Ajuntament, l'Associació de donants de sang del Maresme i Creu Roja. Des de l'Ajuntament s'ha enviat una carta a les entitats, convidant-les a col·laborar-hi, a banda de fent difusió entre els seus associats, muntant activitats per multiplicar el ressò d'aquesta acció solidària.

Aquest any, quan els donants acabin la seva sessió, rebran un desplegable equivalent a una caixa d'experiència que podran regalar a altres persones i animar-les a donar. Hi ha diverses experiències vinculades a la donació:

  • ESCAPADA a donar sang. Una ràpida, agradable i altruista donació de sang per salvar 3 vides
  • DESCONNECTA 20 minuts. I connecta 3 persones a la vida!
  • 100% BON ROTLLO. Vine a donar sang, i torna a casa amb un somriure
  • 100% SOLIDARITAT. Viu una de experiència 100% altruista
  • DONACIÓ PER A 3. Salva 3 vides amb un sol gest
  • BATEIG DE DONACIÓ. Salva vides per primera vegada
  • DONACIÓ EN GRUP. La màgica experiència de salvar vides junts.

I hi haurà més novetats. Els donants coneixeran quin és el recorregut i l'evolució de la sang que els han extret. Quan la seva sang sigui enviada a un hospital per ser transfosa, rebran un SMS al seu mòbil. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona. Al laboratori s'inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres. En concret, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies. A partir d'aleshores, la bossa espera la demanda d'un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, amb el missatge a través del mòbil informant-lo que la seva donació surt de les neveres del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l'experiència de la donació.

El nou servei té com a objectiu millorar l'experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí de la seva sang després de la seva acció altruista.

Per donar sang no cal estar en dejú. Recordem que, de forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada

Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia. La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l´anèmia o determinats càncers. De cada donació se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n´obté concentrats d´hematies, plaquetes i plasma. Podem donar sang més d´una vegada l´any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l´any i els homes 4. Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d'esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Si voleu més informació, entreu al web www.donarsang.gencat.cat. Allà es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

La judoca canetenca Marta Also ens envia aquest vídeo

Informació relacionada:

Per a què es fa servir la sang?

Testimonis de persones que han necessitat sang

6 de cada 10 catalans no han donat mai sang

Per què es necessita sang per a deu dies?

Fotos sobre donació de sang

^