ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament ja té les propostes per als camins escolars
PUBLICAT Divendres, 05.12.2008
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Nens anant a l'escola

Ara fa uns mesos que l'Ajuntament va decidir estudiar la possibilitat de crear els camins escolars, que no és altra cosa que l'adequació de les vies d'accés als centres docents per facilitar l'autonomia dels nens i els joves, donant prioritat als vianants i les bicicletes. Es va encarregar un estudi i ja en tenim els primers resultats.

Acompanyar els nens a l'escola és una tasca diària per a les famílies. És un desplaçament que, en la majoria dels casos, suposa un recorregut relativament curt. No obstant això, sovint s'utilitza el cotxe particular en les anades i vingudes dels centres.

Els camins escolars busquen, precisament, el contrari, és a dir, que es redueixi l'ús del cotxe i s'opti per als recorreguts a peu o en bicicleta. El camí escolar pot convertir-se en una primera experiència de mobilitat, ja que, al tractar-se d'un trajecte curt, permet als nens i les nenes ser autònoms, oferint-los la possibilitat d'actuar de manera responsable en els seus propis desplaçaments. Amb ells s'aconseguirà també una integració de l'escola en la dinàmica diària del poble, fent partícips veïns i comerciants de l'educació comunitària.

Nens anant a l'escola Per aconseguir tot això, l'Ajuntament, a través de l'Àrea de Medi Ambient i mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona, ha encarregat un estudi a l'empresa Moville per conèixer la realitat de Canet i valorar totes les alternatives que podem aplicar als diferents centres escolars del poble.  Per poder elaborar l'estudi es van repartir, abans de la fi del curs escolar passat, unes enquestes a nens, famílies i docents per saber els hàbits de mobilitat que tenen. També es va anar fins a l'entorn immediat de cada centre per observar les condicions d'accessibilitat i mobilitat de cadascun. S'han detallat aspectes com les voreres, les cruïlles de vianants, els guals de vianants, els punts perillosos, els elements i el mobiliari urbà, les calçades viàries, els aparcaments, els espais de càrrega i descàrrega o la senyalització viària.

També s'han fet entrevistes personals als agents directament implicats, com les direccions del centre o els representants dels pares i les mares.

Algunes de les conclusions que s'han extret són aquestes:

  • Els alumnes de l'Institut són els qui més es desplacen a peu (un 85% de l'alumnat)
  • Els alumnes dels centres on s'imparteix primària van, en gairebé un 70%, acompanyats d'un adult.
  • La majoria de famílies consideren punts conflictius les cruïlles on convergeixen les vies de trànsit més importants, com ara les rieres o les rondes. També s'esmenta la perillositat d'espais d'aturada de vehicles, com l'esplanada del Santuari o el tram de la Via Cannetum just davant de l'Institut.
  • A l'entorn immediat dels centres es considera que hi ha molt de trànsit motoritzat i que l'entrada pot ser conflictiva. Per aquest motiu són molt útils les àrees de seguretat a les escoles
  • La major part dels alumnes triguen menys de 10 minuts en arribar a l'escola.
  • Es fan propostes com la instal·lació d'aparcaments de bicicletes (algunes centres ja en tenen, tot i que són petits). També que s'instal·lin tanques protectores (o jardineres o altres elements de mobiliari urbà) en algunes voreres exteriors.
  • Cal pintar i ressaltar els passos de vianants, fent-los clarament visibles. Eliminar-ne alguns i fer-ne de nous, segons el lloc.
  • Fer voreres en alguns espais on no n'hi ha
  • Prestar atenció a les sortides d'algunes aparcaments privats, amb miralls i reductors de velocitat.

A l'estudi s'hi fan propostes lúdico - pedagògiques molt atractives, com ara:

  • Bus a peu: implantar i senyalitzar una xarxa d'itineraris que, des de diferents indrets, es dirigeixin al centre escolar. Un conductor recollirà els nens en un punt de l'itinerari i els acompanyarà fins al centre. De fet, hi ha algun centre que ja ha provat l'experiència del Bus a peu i estan molt satisfets dels resultats.
  • Bici bus: igual que amb el bus a peu, però anant en bicicleta
  • Xarxa d'establiments de barri: els establiments comercials (botigues, oficines i petites indústries o tallers) poden ser un punt de referència perquè nens i nenes adquireixin confiança i seguretat quan vagin sols pel carrer i puguin acudir a ells si tenen algun problema.
  • Campanyes de conscienciació i sensibilització: desenvolupar activitats dirigides a divulgar el camí escolar
  • Treball a l'aula: utilitzar el camí escolar com un recurs educatiu

Nens anant a l'escola El projecte de camí escolar pot esdevenir l'inici de tot un procés de millora de l'entorn urbà. Millora de l'accessibilitat, de la sociabilitat i del respecte pel que ens envolta i és de tots. El que és evident és que hi ha espais del poble amb més facilitats d'aplicació que d'altres, com ara el passeig o el parc de la Misericòrdia o els camins de vianants de la zona Salat Busquets. Tot i així, s'han de valorar totes les alternatives i buscar opcions per a tots els centres.

Ara, un cop presentat l'estudi i les propostes d'aplicació i millora, és de nou el torn de l'Ajuntament. L'Àrea de Medi Ambient es trobarà amb la resta d'àrees que hi tenen a dir, com ara Comerç, Educació i Seguretat Ciutadana i plegats acordaran la millor manera d'aplicar els camins escolars a Canet.

^