ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Les bosses de plàstic s'han de cobrar per llei
PUBLICAT Divendres, 12.05.2017
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

bosses plàstic Nova normativa les bosses es paguenDes d'aquest abril, tots els comerços tenen la obligació de cobrar les bosses de plàstic que donen als seus clients. Ha entrat en vigor la Llei 5/2017 de 28 de març, que afecta tots els establiments comercials, inclòs el comerç electrònic. Això vol dir que, sigui quin sigui el producte venut, el client que vulgui una bossa, l'ha de pagar. Aquesta norma afecta totes les bosses de plàstic excepte les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent.

El motiu que ha portat a elaborar aquesta llei és que l'excés d’ús de bosses de plàstic està malmetent el nostre medi. I, per tant, a nosaltres mateixos. Per això és necessari reduir-ne el seu consum. I per obligar a fer-ho, s'ha redactat una normativa que prohibeix que se'n lliurin de franc. La Llei 5/2017 de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni, estableix en el seu article 195.3 que: Es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

Fins ara establir-ne el pagament era voluntari i ho feien sobretot les grans superfícies i alguns estabilments més petits. El petit comerç, més proper a la ciutadania és qui ho feia de forma minoritària i ara s'ha d'adaptar a la normativa. La Generalitat va signar l'any 2009 (i renovar el 2016), el Pacte per la Bossa. Era un acord sense precedents entre el Govern i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de plàstic de nanses en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a 156. L’anàlisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials però, va fer plantejar la necessitat d’ajudar el petit comerç en l’adopció de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntària la gran distribució per reduir el consum de bosses, cosa que es va aconseguir per consens de totes les parts. En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució d’aquestes bosses, principalment fent-les pagar als clients, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntària el pagament. Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins.

La informació al respecte la podeu ampliar al web de l’Agència Catalana de Residus (ACR). Si sou comerç, també hi trobareu els cartells que us ajudaran a difondre la normativa i podeu penjar a les botigues.  Cliqueu aquí

L'ACR ha iniciat una campanya adreçada a la població amb totes les alternatives existents a les bosses de plàstic, que molts ciutadans ja utilitzen i que ara haurà de fer tothom. Parlem dels carretons, cistells, bosses reutilitzables, bossa de malla o bossa de paper.

Els establiments que incompleixin aquesta normativa poden ser multats amb imports d'entre 400 i 4.000€ (en funció del règim sancionador d’acord amb la normativa de residus).

^