ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
La Diputació lliura a l'Ajuntament una diagnosi tecnològica
PUBLICAT Dimarts, 06.02.2018
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

imatge web auditoria informàticaLa Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament una diagnosi tecnològica, que servirà de punt de partida per establir un pla de millores dels Sistemes d'Informació adaptat a la realitat del consistori. Les diagnosis són treballs que inclouen l’inventari dels recursos i projectes TIC de l’entitat, i una anàlisi del model organitzatiu i de gestió dels seus actius tecnològics.

Aquest document se situa dins del context de la Diagnosi TIC que la Diputació de Barcelona està duent a terme per a diversos ajuntaments, entre ells el nostre. Forma part dels ajuts inclosos dins el Catàleg de Serveis de la Diputació per als municipis de la província. Dins d'aquesta actuació s'ha fet una recollida d'informació i un seguit de visites a l'Ajuntament amb l'objectiu d'acotar l'abast de la diagnosi i captar la màxima informació per poder realitzar-la amb garanties.

Amb la informació obtinguda s'ha fet una fotografia de l'estat dels Sistemes d´Informació de l'Ajuntament. Aquesta situació actual s'ha analitzat per poder assessorar l'Ajuntament i proposar un pla de millores adient per a la nostra realitat. El departament d'Informàtica dóna servei a 14 seus municipals i aproximadament a 135 treballadors. D'aquests treballadors, prop d'un centenar duen a terme tasques que es recolzen directament sobre sistemes d'informació municipals. A banda, cal tenir en compte la normativa d'obligat compliment a l'administració, com les lleis 39 i 40 de 2015, de procediment administratiu i règim jurídic, o l'Esquema Nacional de Seguretat i la Llei de Protecció de Dades.

Informàtica forma part del grup de treball impulsor de la modernització de l'Administració, juntament amb el Servei de Secretaria, l'Arxiu i lés àrees de Comunicació i Atenció ciutadana i de Recursos Humans. Serveis informàtics i desenvolupament tecnològic hi té un paper clau, en tant que fa possible que la resta d'àrees i serveis puguin desenvolupar amb normalitat la seva tasca d'acord amb les necessitats del segle XXI.

Què s'ha treballat?

Per a dur a terme la diagnosi, s'ha treballat en:

•    Bloc de seguretat (LOPD/ENS, polítiques d'ús i seguretat, establiment de processos, custòdia de contrasenyes, seguretat perimetral, seguretat física de la sala tècnica de servidors, còpies de seguretat, entre d'altres).
•    Bloc de comunicacions (estructura xarxa corporativa, distribució seus, enllaços inalàmbrics, entre d'altres).
•    Bloc de programari (inventari d´aplicacions, control i seguiment d´incidències, arxiu informàtic, gestió d'expedients, etc)
•    Bloc de maquinari (estructura física a la sala tècnica de servidors i parc d´ordinadors personals)
•    Bloc de recursos (pressupost TIC, xarxa d´impressió, proveïdors, operadors, entre d´altres).
•    Bloc de gestió i control (operativa interna del departament, gestió de projectes, quadre de comandament TIC)

I a partir d'ara?

La diagnosi presentada ens permet valorar tirar endavant un seguit d'accions correctores que, en el seu conjunt, constitueixen el pla de millora recomanat. Aquestes accions s'aniran introduint i relacionant amb els aspectes estudiats mitjançant uns “quadres de proposta”, que contindran els títols d´aquestes i una referència al pla de millora, on poder consultar el text íntegre de la proposta.

Entre les actuacions prioritàries, les que tenen a veure amb l'estructura i governança de les TIC, i són aquestes:

•    Potenciar l'estructura interna i establir el marc de gestió
•    Consolidar l'operativa interna
•    Establir una gestió de projectes de forma estandaritzada
•    Objectivar els paràmetres de gestió mitjançant un quadre de comandament TIC

^