ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Una aplicació ens informa en temps real si hi ha meduses al litoral català
PUBLICAT Dimecres, 08.08.2018
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

meduses imatge webAquest estiu s’ha activat a l’aplicació PlatgesCat, un espai amb informació en temps real sobre la presència de meduses al llarg del litoral català. Això és possible gràcies a la col·laboració entre l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). PlatgesCat ens informa de la presència de meduses a les diferents platges de Catalunya, amb el valor afegit que identifica les espècies, la seva perillositat i els protocols d’actuació a seguir.

La informació que trobem en temps real a PlatgesCat, es pot descarregar com a app a mòbils i tauletes. L'aplicació es completa amb unes guies consultables per tothom, amb una àmplia informació sobre les meduses: recomanacions, característiques de les picades, protocol general i específics per les  picades de meduses i protocols d’actuació  a la platja en cas d’arribada de meduses.

La informació que proporciona PlatgesCat és fruit del treball continuat en els darrers anys entre l’ICM i l’ACA i de la destacada i continuada col·laboració dels ajuntaments costaners i els seus serveis de salvament i socorrisme, amb la tramesa diària d’informació. Aquest treball conjunt fa que les platges de Catalunya siguin les més protegides i vigilades respecte al fenomen de l'arribada de meduses de la mediterrània.

Des de la Generalitat se'ns avisa també de l'increment de fitoplàncton en algunes platges del litoral. Aquestes proliferacions de fitoplàncton poden generar formació de taques colorejades, escumes i mucílags a l’aigua. La majoria de les espècies de fitoplàncton no son tòxiques i no suposen un risc pels banyistes; poden durar des d’uns dies a unes setmanes i es donen quan les condicions del mar són més favorables (mar en calma, elevades temperatures de l’aigua i mar enriquit en nutrients com a conseqüència de les aportacions d’aigües continentals).

Tenint en compte d'una banda l'onada de calor que hem tingut aquests dies i de l'altra l’excepcional primavera plujosa d’aquest any, i si a més a més hi afegim els episodis de pluja abundant de l'inici de l'estiu, aquestes proliferacions de fitoplàncton es veuen més afavorides i per això s’estan observant amb més freqüència i intensitat del que és habitual.

guia meduses 2018

guia meduses 2018

Fitxer: Guia_medusas_2018_catalan_lowresol.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 46
Mida: 7.27 MB

fitxa identificació meduses 2018

fitxa identificació meduses 2018

Fitxer: Ficha_IdentificacioI_n_Medusas_Reclaimed_2018_catalan.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 971.75 kB

^