Botó que mostra/amaga menú lateral
La Casa museu, parada obligada
 

Casa museu Lluís Domènech i Montaner
Xamfrà rieres Buscarons i Gavarra
Tel.:  + 34 93 795 46 15
Fax.: + 34 93 794 30 90
canetmuseu@canetdemar.cat

façana masia rocosa

La Casa museu és un conjunt museístic que incorpora la Masia Rocosa, del segle XVI, i la casa Domènech, construïda entre 1908 i 1910 per Domènech i Montaner, el seu fill Pere Domènech i el gendre, Francesc Guàrdia.

La masia Rocosa, edifici situat darrera de la casa Domènech, va ser comprada per l´Ajuntament l´any 1991 per dedicar-la a la divulgació de les obres i la vida de l´arquitecte modernista. Alguns anys més tard, l´Ajuntament fa una permuta amb l´entitat bancària que té oberta una oficina a la casa Domènech i, després d´uns acurats treballs de restauracions, tot el conjunt s´inaugura com a museu l´any 1998 amb la visita del President de la Generalitat, Jordi Pujol.

Lluís Domènech va néixer el 1849 a Barcelona, ciutat on va desenvolupar gran part de la seva trajectòria arquitectònica, intel·lectual i política. La seva vinculació amb Canet de Mar és gràcies a la seva mare, Maria Montaner, que era filla de la Casa Forta, i també de la seva esposa, Maria Roura, que va néixer en aquesta vila maresmenca. Aquests dos factors van comportar que l'arquitecte passés llargues temporades al poble, sobretot a l'estiu. En el seu despatx de la Masia Rocosa hi va projectar edificis tan coneguts com el Cafè Restaurant i l'Hotel Internacional de l'Exposició Universal de 1888, el Palau de la Música, l'Hospital de Sant Pau o la Universitat de Comillas, entre altres. També cal destacar que a Canet de Mar hi va construir diversos edificis, a banda de la seva residència. A la riera Sant Domènec s'hi poden veure l'Ateneu i la Casa Roura i, dins dels boscos de Pedracastell, hi ha el Castell de Santa Florentina.

escala trona del seminari de Comilles Casa museu La Casa museu resulta molt interessant gràcies al fet que Domènech i Montaner demanava als seus col·laboradors còpies de les obres. Així, per exemple, trobem la decoració de la Fonda Espanya al seu estudi, la utilització de models de guix de la Universitat de Comillas o la presència de curioses ceràmiques a tota la casa.


estudi de Lluís Domènech a la masia Rocosa A banda de la vessant arquitectònica, la Casa museu també explora altres camps de l'arquitecte, especialment el polític i l'editorial. Lluís Domènech i Montaner va ser un dels impulsors del catalanisme polític i aquí es pot veure gran part de la seva correspondència i els seus estudis sobre heràldica catalana. En el camp de la impressió, l'arquitecte va dissenyar i dirigir obres de gran magnitud, com l'Enciclopedia General del Arte.


La ruta modernista

façana AteneuDes de la Casa museu s'organitzen tres itineraris guiats que permeten comentar el conjunt patrimonial del poble. Aquest està conformat per diferents edificis que es mouen des de l'arquitectura rural i el gòtic tardà fins al Modernisme més pur de Lluís Domènech i Montaner o Josep Puig i Cadafalch.

Entremig, hi ha edificis neogòtics com el Santuari de la Misericòrdia, projectat per Francesc Daniel Molina, o obres del Modernisme agrícola com és el cas de Vil·la Flora,
dissenyada per Eduard Ferrés.

Santuari

Per altra banda, Canet de Mar va tenir la sort d'acollir gent que havia fet fortuna a les colònies americanes i que, posteriorment, va retornar i va construir majestuoses cases d'estil eclèctic o neoclàssic. Aquesta expansió de l'art també té una correspondència amb l'auge de l'activitat industrial, especialment tèxtil. A Canet hi ha dos casos paradigmàtics, el primer és la fàbrica Jover i Cia, projectada per Pere Domènech i Roura, i la segona és la fàbrica Carbonell Sussagna, de Josep Puig i Cadafalch.

A part de les obres arquitectòniques, les rutes modernistes també incideixen en els elements escultòrics. A la vila hi ha les obres d'alguns dels gran escultors catalans dels darrers anys del XIX i primers del XX com ara Pau Gargallo, Eusebi Arnau, Josep Viladomat i Francesc Pagès i Serratosa.


Informació pràctica: rutes i visites guiades

Equipaments i serveis municipals

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^