Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Documents
 

EQUIPAMENTS CULTURALS MUNICIPALS

Odèon

OdèonEl 25 de març de 1865 es va crear a Canet de Mar La Companyia, la primera cooperativa de consum de tot l´Estat espanyol. Uns anys desprès, el 1886, l´entitat es va dividir en dues associacions: La Constància i La Canetenca.
L´any 1919 La Canetenca va comprar els terrenys de Can Medir, a darrere de les escales de l´Església per tal construir la seu social. Segons el projecte inicial, la planta baixa s´havia de dedicar a les activitats comercials i a magatzem, mentre que la primera planta era per al lleure. El projecte va ser signat per l´arquitecte gironí Rafael Masó i l´edifici es va construir entre el 1920 i el 1925.
És un edifici de caràcter Noucentista per les seves obertures senzilles i les formes rodones. Les columnes on descansen les arcades del pòrtic són de ceràmica negra i treballades amb un dibuix propi de l´arquitecte que va batejar com “l´aigua de la vida”. La dura competència amb d´altres entitats locals per atraure al jovent va fer que la junta decidís instal·lar un cinematògraf a la sala anomenada Odèon Cinema.
L´arribada de la Guerra Civil va provocar un trasbals en la gestió de l´edifici. El govern va obligar a les dues cooperatives, La Constància i La Canetenca, a unir-se en una de nova anomenada La Unió. A més a més, l´edifici va ser incautat i controlat pels anarquistes de la CNT.
Del 1939 al 1946 la sala es va utilitzar per als oficis religiosos, ja que els temples havien estat cremats durant la Guerra Civil.
Durant els anys 60 la cooperativa va arribar a tenir més de 180 socis. A banda de la vessant econòmica, a nivell cultural els darrers anys dels 60 i els primers dels 70 van ser cabdals per a la cooperativa. El 1970 es va crear el grup de teatre independent El Canyer, que va ser clau per a la vinguda dels Comediants a Canet. Anys després, el 1976, un grup de joves cooperativistes de La Unió van formar la Cooperativa cultural Odèon, especialitzada en serveis culturals, artístics i d´espectacles. La manca de diners per arreglar la sala va fer que el jovent de Canet i els Comediants s´unissin per recaptar diners a través de les Sis Hores de Cançó. D´aquesta manera l´Odèon va poder oferir una programació estable i es va convertir en un nucli de difusió cultural de tota la província. Una bona prova d´això és la presentació de l´obra de Comediants Sol Solet el 1978 i l´obertura, aquell mateix any, del Cinema més petit del món. L´any 1987 l´Odèon havia fet més de 500 espectacles i concerts.  La Cooperativa cultural Odèon es va dissoldre el 1993.
L´edifici de la Cooperativa va ser comprat a Eroski per part de l´Ajuntament de Canet de Mar pel desembre del 2002. El febrer de 2007, les autoritats municipals i el conseller de Cultura van oficialitzar l´inici de les obres de remodelació de l´antiga cooperativa per convertir-la en un espai cultural. En aquest moment s´està rehabilitant.

Per arribar a tota la informació donada al web relacionada amb l'Odèon cliqueu aquí


Vil·la Flora

Adreça: Riera Gavarra, sn
Telèfon: 93 475 46 25

Ramiro Busquets Codina, descendent d´un americano que es va enriquir a Cuba, va aixecar la seva torre i serveis en els terrenys de can Busquets. Tot aquest espai va ser projectat per Eduard Ferrés i Puig, arquitecte que donava a les seves obres una influència del modernisme vienès, anomenat Sezession.
Ferrés i Puig va començar la seva construcció al 1910 i el va organitzar com un complex residencial amb un edifici principal, Vil·la Flora, i magatzems, cellers, fonts, la masoveria i tanques a tot el recinte. L´edifici es compon de  planta baixa i dos pisos. A la part baixa, arrenca una àmplia i bella escala principal interior d´accés al primer pis.

Vil·la FloraDe l´entorn de l´edifici cal destacar els jardins que l´envolten, on se situen diverses construccions auxiliars. En aquest entorn hi ha la masoveria, projectada l´any 1920. Es tracta d´un edifici senzill amb teulat ceràmic vernissat a dues aigües que cauen pels laterals.

Tot l´espai està envoltat d´un tancat fet de pedra arrebossada. L´accés a aquest gran espai s´aconsegueix a través d´un gran portal amb un barri de forja, que porta el nom incrustat de Vil·la Flora. Més enllà de la riera Gavarra hi havia un altre barri que donava l´entrada a l´altra part de la finca anomenada Pla de les Fonts, on Ferrés hi va disposar sis fonts al voltant d´una glorieta de llenguatge clàssic.


Actualment, a Vil·la Flora hi podem trobar diferents tipus de serveis: l´Àrea de Promoció Econòmica, l´Oficina d´Atenció al Consumidor, l´Àrea de Cultura, l´Àrea de Festes, l´Àrea d´Educació i Infància, l´Àrea de Joventut i el Puntdi (no vingent), l´Escola taller (no vigent), l´Escola d´Adults i la UNED.

- Punt d´Informació Juvenil (Puntdi).
 Un dels principal punts d´informació per a joves i nouvinguts que cerquen vies d´integració a Canet. 

Situat a la planta baixa del Centre cívic i cultural de Vil·la Flora.

Confeccionen una revista trimestral d´informació juvenil El Repunt.

Telèfon: 93 795 46 25
Horari atenció al públic: 10.00 h a 13.00 h i de 17.00 h a 20.00 h de dilluns a divendres
A/e: joventut@canetdemar.cat (No és vigent)

- Envelat de Vil·la Flora
Característiques: sala de 800 m2, amb calefacció i aire condicionat, cadires i taules, barra de bar, escenari i entrada per a vehicles.

Es va adquirir al 2002 per donar resposta a les necessitats del poble, ja que no hi havia cap espai públic que pogués admetre activitats diverses: festes anuals, cicles d´arts escèniques, actes d´entitats de Canet, lloguer per a esdeveniments privats...

- Escola d´Adults Maria Saus
L´Escola d´Adults pren el nom d´una pedagoga canetenca.
Es donen cursos d´alfabetització a neolectors,  d´acollida a nouvinguts, de català, d´informàtica.

A/e: escolaadults@canetdemar.cat

- UNED. Universitat Nacional d´Educació a distància
Curs d´accés directe a la Universitat. CAD
Informació addicional publicada per la UNED
a/e :info@canet.uned.es


- Escola Taller Rubèn Marsol
L´Escola Taller porta aquest nom ja que Rubèn Marsol, arquitecte, va ser un dels promotors capdavanters de les escoles tallers a Canet durant sis anys i un dels màxims impulsors i defensors del projecte docent de les escoles.

Inici: 27 de desembre de 2005. Acabament: 26 de desembre de 2007.

Mòduls: pintor, jardiner, paleta i lampista.

Està dividida en 4 fases de 6 mesos. 1a fase: etapa formativa, teòrica i pràctica a Vil·la Flora. 2a fase: rehabilitació de l´entrada de Vil·la Flora, placeta Josep Baró, ronda Anselm Clavé i  antiga caserna al carrer Balmes. 3a fase: acabament d´obres i inici de la plaça Manent. 4a fase: acabament de totes les obres.

L´Escola Taller està cofinançada pel Servei d´Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, promoguda per l´Ajuntament de Canet de Mar.

Adreçada a alumnes i treballadors entre 16 i 25 anys amb ganes d´aprendre un ofici i que estan a l´atur.

Telèfon: 93 794 01 05
A/e: escolataller@canetdemar.cat (no és vigent)


-Arxiu Municipal (AMCNM)

Arxiu MunicipalL´Arxiu Municipal de Canet de Mar s´encarrega de l´organització, la difusió i la conservació del patrimoni documental.

Serveis:
- Consulta gratuïta i lliure dels documents, sempre que no estiguin sotmesos a cap  restricció legal.
- Consulta de la biblioteca auxiliar.
- Informació i assessorament personalitzat.
- Suport a iniciatives d´investigació i recerca.
- Reprografia.
- Difusió cultural.

Adreça: carrer Ample, 11
Telèfon: 93 794 39 40
Fax: 93 794 12 31
A/e: arxiu@canetdemar.cat
Concertar visita prèvia.
Arxivera Municipal: Iolanda Serrano


-Casa museu Lluís Domènech i Montaner

Casa museu Lluís Domènech i MontanerLa Casa Domènech és un dels quatre edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar. L´arquitecte i la seva dona, Maria Roura, passaven llargues temporades a Canet de Mar i la casa on vivien, la masia Rocosa, va quedar petita per a la família, ja que van tenir vuit fills. Per això, Domènech i Montaner, amb el seu fill Pere i el seu gendre Francesc Guàrdia Vial, van projectar la casa Domènech, entre 1918 i 1919 
A la façana podem veure dos tractaments diferents a les dues bandes de l´edifici (com és comú als edificis en cantonada de Domènech i Montaner). Al primer pis de la riera Buscarons va col·locar balcons, mentre que a la riera Gavarra la solució que va escollir va ser la de les finestres lobulades amb esvelts trencallums. Tant aquestes finestres com la tribuna del angle podríem entendre-les com una interpretació de l´estil gòtic.
És interessant observar el diferent tractament dels materials en alçada. A la planta baixa hi ha un ampli sòcol de pedra, seguidament apareix una gran superfície llisa, i a la part superior hi ha un predomini del maó. La presència de la pedra a la part inferior té una relació molt estreta amb les rierades. La pedra havia de preservar l´edifici de l´erosió de l´aigua.
Entre la masia Rocosa i la casa Domènech hi havia un espai enjardinat que va desaparèixer a causa d´unes obres que es va fer per condicionar la planta baixa com a oficina bancària, entre 1980 i 1983. El projecte per adequar l´antic edifici a les noves necessitats va ser fet per Roser Amadò i Lluís Domènech i Girbau. A banda de la desaparició del jardí, es van fer altres alteracions a l´interior. Es van tirar envans i es va canviar el terra. Tot i això, encara resten les xemeneies, els sostres originals, els arrambadors de fibra vegetal i les proves de guix d´escultures dels col·laboradors de Domènech i Montaner. Els visitants no poden deixar d´admirar l´antic menjador decorat amb plafons ceràmics originaris de l´església de Comillas o la xemeneia amb ornamentació pertanyent de l´Hospital de Sant Pau.
Al primer pis, encara es conserven les escales d´accés al segon pis fetes amb fusta i amb la prova de guix de la trona de l´església del Seminari de Comillas, i el bany d´estil modernista que Lluís Domènech i Montaner va projectar per dedicar-lo a la seva dona. Des de l´any 1991, la casa Domènech és la seu de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, dedicada a la divulgació de les obres i de la vida de l´arquitecte modernista. També acull l´Oficina d´Informació Turística de Canet de Mar

- OIT (Oficina d´informació turística):
Adreça: Xamfrà riera Buscarons amb riera Gavarra
Telèfon: 93 794 08 98

Casa museu Lluís Domènech i Montaner
Adreça: Xamfrà riera Buscarons amb riera Gavarra
Telèfon: 93 795 46 15
A/e: canetmuseu@canetdemar.cat

Visites guiades per a grups: s´han de concertar per telèfon o correu electrònic
Informació de les diferents rutes a:  www.canetdemar.cat o a la mateixa Casa museu


-Biblioteca P. Gual i Pujadas

- Primer emplaçament de la biblioteca popular
La biblioteca de Canet va tenir el seu primer emplaçament des de 1919 al passeig de la Misericòrdia, 13. Aquest va ser un edifici construït per Lluís Planas i Calvet quan la Mancomunitat es va proposar crear una Xarxa de Biblioteques Populars als pobles de Catalunya.

Biblioteca- Actual emplaçament de la biblioteca popular
A l´any 1999 es va traslladar a un edifici modernista, l´Ateneu Canetenc, obra de Lluís Domènech i Montaner.
Les germanes Maria i Mariana Bosch van encarregar a Lluís Domènech i Montaner aquest edifici, que va ser el primer que va fer l´arquitecte a Canet, l´any 1885. Volien fer una societat recreativa amb el nom d´Ateneu Canetenc que estaria al servei del Partit Liberal en contraposició al Casino Canetenc que era la seu del Partit Conservador.
La Societat Ateneu Canetenc es va dissoldre el 1893 i el 1895 va passar a ser la seu del Foment Catalanista fins al setembre de 1923, moment en què Primo de Rivera va fer el cop d´estat. El 1924 ja era l´edifici on es concentrava l´Ateneu Obrer i després de la Guerra Civil espanyola es va convertir en el Centro de Educación i Descanso. Des de 1999 és la seu de la Biblioteca P. Gual i Pujadas.
Hem de situar l´Ateneu dins dels inicis del modernisme. Respecte a l´edifici en concret, podem ressaltar la cantonada, que va ser convertida en una mena de frontissa que donava pas al carrer Ample. Tancant la part superior de la façana, trobem un treball de forja representant dos gossos o dracs enfrontats. Al balcó de ferro forjat corregut de la façana hi ha representats elements vegetals i diferents escuts que intenten donar solució a l´origen de la paraula Canet (del llatí cannetum (canyissers), o can (gos)). També hi ha referències mitològiques als estucats amb representació de l´al·legoria de la dansa i el teatre.

La biblioteca porta el nom del franciscà canetenc Pere Gual i Pujadas.
Forma part de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Té un fons de quasi 28.000 volums.

Serveis: consulta i préstec de llibres, revistes i àudios. Actualment, el fons de la biblioteca conté  quasi vint-i-vuit mil volums. Adaptat a les noves tecnologies (xarxa sense fils...)
Altres activitats: l´hora del conte, els contes per adults, el club de lectura, la música dels llibres, exposicions, tallers, etc.

Adreça: riera Sant Domènec, 1
Telèfon: 93 795 60 37
Fa: 93 794 31 54
a/e: b.canet.pgp@diba.es

Més informació sobre la Biblioteca


-Sala municipal d´exposicions. Actualment: Sala Cultural Ramon de Capmany

Ubicat a l´antic Saló Rosa que va desaparèixer per construir habitatges i locals comercials. Acull  mostres d´artistes locals i foranis, exposicions col·lectives i concursos, i d´altres exposicions alternatives.
La sala va ser inaugurada a l´any 1999.

Si voleu exposar a la Sala, o reservar-la per dur-hi a terme algun altre acte de difusió cultural, entreu en aquest enllaç o al tèlefon 93795 46 25 a través de l´Àrea de Cultura o al web de Canet.

Adreça: Plaça dels Americanos s/n

Més informació sobre la sala