Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Agenda
Divendres
13.07.2018
19:00h
 
L'acte inclou la lectura del manifest del Correllengua 2018, elaborat per Alguer Miquel, cantant de Txarango
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Literatura

El divendres 13 de juliol, a les 19 h, Plataforma per la Llengua Canet de Mar presentarem a la biblioteca P. Gual i Pujadas, el llibre “El camí de les Aigües” de l'escriptora Carme Martí, publicat per Amsterdam Llibres. L'acte inclou la lectura del manifest del Correllengua 2018, elaborat per l'Alguer Miquel, el cantant de Txarango.

Sinopsi

Un cant a la cuina feta amb amor i un deliciós homenatge a les àvies treballadores que mai no es van deixar vèncer per les adversitats del seu temps. Recepta a recepta, vivència a vivència, El camí de les Aigües ens proposa un viatge carregat d'olors i de sabors a les nostres arrels, a la nostra infantesa. Una novel·la memorable que ens descobreix la vida de la cuinera Maria Badia al llarg del segle XX a partir de la mirada de la Laura en l'actualitat.

A les acaballes de la seva vida, la Maria Badia observa la cuina i seu a taula. Vol trobar la manera d'explicar tot el que ha viscut: les criatures que ha cuidat, les cases on ha cuinat, l'amor i el desamor, l'amistat, la família, la guerra, la seva passió pels fogons. Quan troba un quadern pensat per apuntar-hi receptes, se li il·lumina la mirada: seran els plats que ha cuinat els que ordenaran els seus records.
La Laura, en canvi, viu en l'obscuritat d'una lluita desesperada que fa massa que dura. Vol recuperar el control emocional mitjançant l'escriptura, però només troba un cert refugi en les converses amb un jove veí i en les visites a la seva àvia. Li llegeix en veu alta un llibre sobre la vida d'una cuinera de l'Espluga de Francolí. L'àvia escolta i no diu res: hi ha alguna cosa en aquesta història, però, que la remou ben endins.

«Era la cuina més gran que havia vist mai. Les parets estaven cobertes de rajoles rectangulars de ceràmica blanca lluent amb una sanefa amb dibuixos de trèvols blaus. A casa no en tenien, de rajoles, i el color de les parets cada hivern es tenyia de gris del fum de la llar de foc. La meva cuina de color de nata que arriba fins al cel. Tenen uns sostres més alts, aquesta gent de Barcelona, escrivia a la mare.»

Carme Martí (Montblanc, 1972) és llicenciada en filologia catalana i forma part de l'equip del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. El seu debut com a narradora ha seduït prop de 20.000 lectors de totes les edats: Un cel de plom (Amsterdam, 2012) és una gran novel·la que ens apropa la vida de Neus Català, supervivent catalana del camp d'extermini de Ravensbrück. Una obra aclamada pels lectors que ha estat traduïda al castellà i que té una versió teatral.
El Camí de les Aigües és una història de memòria i present cuinada a foc lent durant més de cinc anys. Un relat apassionat que consolida l'autora com una de les gran narradores de la literatura catalana actual.

Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet