Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Notícies
PUBLICAT Dilluns, 15.05.2017

Acte beatificació missioners - foto cedidaEl dia 6 de maig ha tingut lloc a la catedral de Girona, la celebració del ritus de beatificació de set religiosos Missioners del Sagrat Cor de Jesús, que estaven enterrats al Cementiri de Canet i que foren assassinats al setembre de 1936, als inicis de la Guerra Civil espanyola, prop de Serinyà, a la província de Girona. L'Ajuntament de Canet hi ha estat present a través del tinent d'alcalde de Cultura, Pere Xirau i del regidor d'Obres i Via Pública, Quirze Planet.

La celebració ha estat presidida pel Cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les causes dels Sants de la Santa Seu i pel bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo. L'eucaristia ha estat concelebrada també per nombrosos sacerdots i bisbes de les diòcesis de Catalunya i de les d'origen dels set religiosos, a més de dos bisbes de la congregació dels Missioners del Sagrat Cor, procedents d'Amèrica Llatina. També hi eren presents el nunci apostòlic a Espanya i autoritats civils i polítiques.

Al juliol de 1936, set joves religiosos de la Congregació del Sagrat Cor de Jesús que vivien a la Comunitat de Canet de Mar, van ser detinguts i es trobaven vigilats a l'entorn del Santuari de la Misericòrida quan se'ls va avisar que serien assassinats. A primers d'agost van fugir cap a França per salvar la vida. El grup es va mantenir unit i van poder demanar ajuda a diverses masies que trobaven pel camí. Així van aconseguir arribar fins a la població gironina de Begudà. Allà els van detenir i lliurar a un comitè, el 28 de setembre de 1936. L'endemà van ser afusellats en un indret proper a Serinyà, on van ser enterrats. L'any 1940, les restes dels set sacerdots, que tenien entre 20 i 28 anys al moment de la mort, van ser traslladades al cementiri de Canet de Mar. I és on han estat fins aquest abril de 2017, en què s'han dipositat a la capella dels màrtirs del santuari que els Missioners tenen al carrer Rosselló de Barcelona, on des de fa cent-vint anys regeixen un centre escolar –el col·legi Sant Miquel-.

Els religiosos beatificats són els sacerdots Antonio Arribas (originari de la diòcesi de Burgos), Abundo Martin (originari de la diòcesi de Palència), José Vergara (originari de la diòcesi de Pamplona), Josep-Oriol Isern (originari de l'actual diòcesi de Sant Feliu de Llobregat); i els germans Gumersino Gómez, José del Amo (ambdós originaris de la diòcesi d'Astorga) i Jesús Moreno (també originari diòcesi de Palència). Els set màrtirs pertanyien a la comunitat que els Missioners del Sagrat Cor tenien aquí Canet, just al costat del Santuari de la Misericòrdia, on la congregació hi va tenir, fins fa pocs anys, el Seminari Menor i el Noviciat, edifici avui reconvertit en residència per a la gent gran.

La celebració de la seva memòria serà cada 6 de novembre.