Botķ que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Les bosses de plāstic s'han de cobrar per llei
PUBLICAT Divendres, 12.05.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic

bosses plāstic Nova normativa les bosses es paguenDes d'aquest abril, tots els comerįos tenen la obligaciķ de cobrar les bosses de plāstic que donen als seus clients. Ha entrat en vigor la Llei 5/2017 de 28 de marį, que afecta tots els establiments comercials, inclōs el comerį electrōnic. Aixō vol dir que, sigui quin sigui el producte venut, el client que vulgui una bossa, l'ha de pagar. Aquesta norma afecta totes les bosses de plāstic excepte les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent.

El motiu que ha portat a elaborar aquesta llei és que l'excés d’ús de bosses de plāstic estā malmetent el nostre medi. I, per tant, a nosaltres mateixos. Per aixō és necessari reduir-ne el seu consum. I per obligar a fer-ho, s'ha redactat una normativa que prohibeix que se'n lliurin de franc. La Llei 5/2017 de 28 de marį, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creaciķ i regulaciķ dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotōxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diōxid de carboni, estableix en el seu article 195.3 que: Es prohibeix el lliurament gratuīt de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plāstic, inclōs el plāstic en general, el plāstic oxodegradable i el plāstic biodegradable, amb exclusiķ de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

Fins ara establir-ne el pagament era voluntari i ho feien sobretot les grans superfícies i alguns estabilments més petits. El petit comerį, més proper a la ciutadania és qui ho feia de forma minoritāria i ara s'ha d'adaptar a la normativa. La Generalitat va signar l'any 2009 (i renovar el 2016), el Pacte per la Bossa. Era un acord sense precedents entre el Govern i totes les organitzacions de la distribuciķ i la fabricaciķ amb presčncia a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de colˇlaboraciķ per reduir el consum bosses de plāstic de nanses en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per cāpita a 156. L’anālisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials perō, va fer plantejar la necessitat d’ajudar el petit comerį en l’adopciķ de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntāria la gran distribuciķ per reduir el consum de bosses, cosa que es va aconseguir per consens de totes les parts. En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribuciķ d’aquestes bosses, principalment fent-les pagar als clients, el petit i mitjā comerį de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntāria el pagament. Les bosses de plāstic, a més de consumir recursos en la fase de producciķ, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa sķn fācilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüčncies sobre els ecosistemes marins.

La informaciķ al respecte la podeu ampliar al web de l’Agčncia Catalana de Residus (ACR). Si sou comerį, també hi trobareu els cartells que us ajudaran a difondre la normativa i podeu penjar a les botigues.  Cliqueu aquí

L'ACR ha iniciat una campanya adreįada a la poblaciķ amb totes les alternatives existents a les bosses de plāstic, que molts ciutadans ja utilitzen i que ara haurā de fer tothom. Parlem dels carretons, cistells, bosses reutilitzables, bossa de malla o bossa de paper.

Els establiments que incompleixin aquesta normativa poden ser multats amb imports d'entre 400 i 4.000€ (en funciķ del rčgim sancionador d’acord amb la normativa de residus).

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^