Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Xerrada informativa sobre les clàusules sòl
PUBLICAT Dilluns, 13.03.2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic

El 15 de març és el dia mundial del consumidor. En aquest marc de celebració i tenint en compte la importància i la repercussió de les darreres informacions respecte les clàusules sòl de les hipoteques, l'Ajuntament prepara una sessió informativa pel dia 29 de març sobre aquest tema.

Banner dia mundial consumidorL’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Canet de Mar, amb el suport de l’àrea de Consum de la Diputació de Barcelona, ha organitzat una sessió informativa sobre les clàusules abusives imposades per les entitats financeres, que tindrà lloc el dimecres 29 de març, a les 17.00 hores a l’Aula Magna del CRTTT - Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil. L’acte està adreçat al públic en general i en especial a les persones afectades directament.

Durant la  sessió s'informarà sobre les hipoteques que es troben afectades per clàusules sòl, el procediment i  els terminis per presentar possibles reclamacions davant les entitats bancàries i els interessos que es poden reclamar. Es detallaran les vies de reclamació de què es disposen, arran de les recents sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que obliguen els bancs espanyols a retornar íntegrament els diners cobrats per l’aplicació de les anomenades clàusules sol. En la mateixa línia, el Tribunal Suprem espanyol, ha declarat nul·les, per abusives, les clàusules relatives a les despeses d’obertura de les hipoteques.

A banda de facilitar informació general, també s'atendran consultes específiques dels casos que presentin els propis assistents, per la qual cosa és important portin la corresponent documentació.

Els interessats en saber com els afecta la recent jurisdicció en matèria de les clàusules sòl i les mesures de reclamació poden assistir a la xerrada informativa i, també, poden realitzar qualsevol consulta a l'Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (Centre Cívic i Cultural Vil·la Flora). L'horari d'atenció al consumidor és els dilluns, de 10.00 a 13.00 hores i cal demanar cita prèvia.

Més informació sobre les clàusules sòl

El passat dia 20 de gener, el Consell de Ministres va aprovar un Reial Decret de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl indegudes que estableix un procediment extrajudicial per resoldre de manera "ràpida i gratuïta" les reclamacions dels consumidors que tinguin aquesta clàusula en la seva hipoteca. Si fos aquest cas, el consumidor pot dirigir una reclamació al seu banc. Una vegada rebuda, l'entitat haurà de remetre al consumidor el càlcul de la quantitat a retornar, incloent els interessos o, alternativament, les raons per les quals considera que la reclamació no és procedent. Després de rebre la comunicació, el consumidor haurà de manifestar si està d'acord amb el càlcul i, si ho està, l'entitat farà la devolució de l'efectiu. Tot el procés tindrà una durada màxima de tres mesos.

El Decret llei permet que els clients reclamin clàusules sòl abusives encara que ja hagin acabat de pagar la hipoteca. El Govern espanyol obliga totes les entitats a "garantir que aquest sistema és conegut per tots els consumidors amb clàusules sòl en els seus contractes". No obstant això, segurament no faran notificacions individualitzades. Així que caldrà estar assessorat (OMIC, advocats,...). Una altra qüestió polèmica és que la primera oferta ha de ser en efectiu, però el consumidor i l'entitat poden acordar mesures compensatòries diferents com, per exemple, la renovació de les condicions de la hipoteca. En aquest cas, l'acceptació per part del client serà manuscrita, després d'haver estat informat degudament del valor econòmic de la mesura alternativa.

El procediment de reclamació extrajudicial és gratuït.  I també cal saber que es pot anar a judici després de negociar amb el banc. Tots aquests dubtes i també qüestions sobre la reclamació de la devolució de les despeses de constitució de la hipoteca que els consumidors han vingut pagant des de sempre, així com dubtes sobre altres clàusules abusives de les hipoteques són ateses des de l’OMIC de l’Ajuntament amb una incidència especial durant els propers mesos.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^