ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Medi Ambient treballa en la poda dels arbres de Canet
PUBLICAT Dilluns, 16.01.2017
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

A finals de desembre i durant el mes de gener, s’estan duent terme la poda de diferents arbres de Canet de Mar per part d’una empresa externa (no es contemplen en aquesta nota, les podes de manteniment, i altres de retall o de formació fetes pel servei municipal de jardineria propi). En concret per aquesta temporada s’ha encarregat a una empresa externa (Som Forestals) el tipus de poda conegut com a “reducció de capçada” als següents arbres:

-    Lledoners de la riera Gavarra.
-    Mèlies de la zona dels carrer Generalitat, Joan Maragall i Josep Baró.
-    Plàtans d’ombra de la plaça de l’Església, de la plaça Macià, del tram baix de la Ronda Sant Elm, del que hi ha al carrer Santa Llúcia, els del carrer Alcalde Fors i Ronda Anselm Clavé (tant al passeig com al jardí inferior). S’està valorant la nova contractació de la poda de manteniment del passeig de la Misericòrdia.
-    Til·lers del carrer Salvador Espriu.

La mateixa empresa, se li ha encarregat la poda de “brocada” de totes les moreres del poble.

A més se li ha encarregat altres tipus de poda en els següents arbres:

-    Refaldat dels freixes de fulla petita de la riera Gavarra, el tram de baix.
-    El retall de les troanes del carrer Santa Llúcia i Vicenç Rocosa.
-    I la poda de formació de les falses acàcies de Doctor Flèming, Francesc Cambó i la petanca de Josep Anselm Clavé.

Aquesta actuació s’emmarca  en el PLA DE PODA elaborat per l’Ajuntament de Canet de Mar gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona i que té una durada de 6 anys (el qual amb l’experiència ja hem reduït a 5 anys i que en la propera revisió es valorarà la durada del mateix). La temporada actual de poda (la corresponent a desembre 2016-gener 2017) és la tercera temporada del total de 6 (ara 5) que contempla el pla de poda. El treball del pla de poda va ser complement de la revisió de l’inventari de l’arbrat situat en espais públics de Canet de Mar que també es va fer l’any 2014. Aquest inventari comptabilitzava un total de 2.020 arbres, sense tenir en compte les zones rústiques i/o boscoses com Vil·la Flora, Can Santinyà o Turó del Drac, que si es comptabilitzessin farien pujar molts més arbres. El Pla de Poda contempla la totalitat d’aquests arbres, i si bé per tots hi ha previst una poda de manteniment durant tot el període del Pla, n’hi ha alguns d’aquests, que per les seves característiques (espècie, arbres recent plantats, palmeres...) requereixen altres tipus de forma de poda. Aquests altres tipus de poda principalment només es realitzen un dels 6 anys i durant la resta d’any es realitza, si cal, la poda de manteniment. A la taula següent es pot observar el resum dels tipus de poda aplicats. Es pot observar que un 31% dels arbres únicament requereixen poda de manteniment (com per exemple les magnòlies, oliveres o els diferents pins). Un 43% dels arbres requereixen que mínim un dels anys del període (alguns 2 anys) es faci reducció de copa, a part del manteniment (per exemple el plàtans d’ombra). Un 11% (principalment moreres) s’aplica el tipus de poda anomenada brocada (més agressiva). La resta, el 6% refaldat (tall de branques inferiors, per exemple els freixes de fulla petita de la riera Gavarra, la part més nova), un 4% formació (tot els arbres que es planten de nou) i un altre 4% de retall (palmeres per exemple).

Unitats      %    
Manteniment63331
Refaldat1226
Formació884
Reducció copa87943
Brocada21711
Retall894
Total2.028100


El pla de poda, així com el tipus de poda adoptat, s’han adaptat als criteris actual de poda establerts per experts en arboristeria, sovint xocant, ja que canvien els models de poda que fa anys es feien arreu. Així, actualment, els experts indiquen que la millor poda és “la que no es fa” i a partir d’aquí, si s’ha de fer per qualsevol motiu, el tall ha de ser amb el mínim de diàmetre possible de branca. Els serveis municipals han de combinar aquests criteris tècnics amb els criteris socials i econòmics per tal d’establir el pla de poda definitiu. Per això a vegades es fan podes de reducció de capçada o brocada en arbres que en el medi natural no caldria. Per exemple, quan les branques poden arribar a tocar a façanes, cablejat elèctric, etc. És per això que els plans de poda estan subjectes a canvis continus provinents de l’evolució dels arbres en el medi on estan situats. I per això es pot canviar el pla per adaptar-lo a la realitat de l’entorn però també de creixement del propi arbre, situació climatològica, afectació social, etc.

^