ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament aclareix: No barregem els residus! Seríem rucs i no ho volem fer! És un rumor malintencionat
PUBLICAT Dimecres, 08.06.2016
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Ja sabem que els rumors sovint poden fer molt de mal. Sabem també que aquests a vegades són provocats per persones que de forma malintencionada volen desprestigiar a algú o alguna forma de procedir. En el cas dels residus hi ha varis rumors sovint provocats per aquells que no volen separar. Seguint amb la tasca de comunicació i transparència que des de l’Ajuntament duem a terme, us volem donar resposta a un rumor recurrent, que diu que ens fan separar els residus i després ho barregen tot. Rebatem de nou aquest rumor i aprofitem per parlar novament de com ho fem de bé a Canet amb la recollida de residus. Sabem que podem millorar però podem estar tots plegats ben orgullosos del reciclatge a Canet de Mar. 

Per aclarir-ho bé:

  • Barrejar residus de contenidors de diferents fraccions és considerat en el contracte amb l'empresa adjudicatària com una infracció molt greu. Pot ser motiu de rescissió de contracte. A vegades ens trobem que els contenidors que teníem a les àrees d’emergència (ara ja no) o els que tenim en un carrer del poble, poden contenir els residus que no correspon. Per exemple, si al contenidor d’envasos hi ha presència d’altres residus, el contingut d’aquest contenidor no es pot portar a planta de reciclatge, ja que conté rebuig. Si es dóna aquest cas (a Canet s’ha donat de forma molt aïllada), cal que els operaris portin el contingut d’aquest contenidor amb barreja de residus a la nau de l’empresa de recollida i valorar amb l’Ajuntament el seu estat per portar-ho a la planta de reciclatge o no. En cas que contingui molt rebuig s’ha de llençar al rebuig. El que no han de fer és recollir-ho barrejat directament al camió. En cas que ho facin, tot i que el contenidor contingui en comptes del residu reciclable el rebuig, se li pot aplicar una sanció de dies sense sou o fins i tot acomiadar-lo. Com veieu, tot està previst per evitar males temptacions.
  • Des de l'Ajuntament fem seguiment de la recollida de residus de diverses formes (seguiment de GPS camions, control de dades mitjançant albarans, etc...). Respecte al control del lliurament dels residus a les plantes de residus fem el següent:
    • Obligació de lliurament a l'Ajuntament dels albarans d'entrada a cadascuna de les plantes de residus de les fraccions recollides pels camions. Aquests albarans especifiquen el residu lliurat, els quilograms, la data i hora de lliurament, la matrícula del camió que el porta i de l’Ajuntament d’on prové. Cada planta respectiva fa els seus albarans. Per exemple la planta de triatge d’envasos de Sta. Mª de Palautordera, la planta de reciclatge de paper de Nualart a Malgrat de Mar, el vidre de Santos Jorge a Mollet, l'orgànica que va a la planta de compostatge de Granollers i el rebuig a la incineradora de Mataró. L’Ajuntament guarda aquests albarans i poden ser consultats per qualsevol ciutadà que vulgui conèixer el sistema de control de lliurament dels residus.
    • L'Ajuntament fa un seguiment d'aquests albarans, introduint les dades en un full de calcul anomenat "dades de residus". Les dades s’introdueixen en format diari i es converteixen les dades en mensuals i anuals. Amb la introducció d’aquestes dades es veu perfectament si el lliurament dels residus es fa amb la periodicitat i forma habitual i per tant coincidint amb les recollides de les diferents fraccions del porta a porta.
    • Aquestes dades són presentades a l'informe de recollida de residus anual que fa l'Ajuntament i que presenta a mitjans comunicació local de forma anual. Consulteu aquí l’informe anual que s’ha fet per l’any 2015.
    • Per la seva banda, la Generalitat, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, demana de forma oficial que es lliurin les dades de recollida de residus de Canet de Mar per configurar les estadístiques del conjunt de dades de Catalunya. Aquestes es poden consultar individualment per tots els municipis de Catalunya a la següent adreça web: http://estadistiques.arc.cat/ARC/.
  • La gestió dels residus comporta una gestió econòmica amb part important de despeses que s’han de quadrar amb els ingressos. La part més important d’aquests ingressos són les taxes. Però una part important que ens permet no cobrar més taxa és que l’Ajuntament vengui el paper i cartró que es lliura per reciclar, que ingressi d’ECOEMBES els envasos portats a les plantes de triatge, que ingressi d’ECOVIDRIO el vidre recollit als iglús o, entre d’altres, que ingressi de la Generalitat el retorn del cànon per la recollida de la matèria orgànica. Una altra manera de comprovar que realment no es barreja és consultar les més de 100 factures anuals que l’Ajuntament fa per ingressar aquests diners, gràcies a portar els residus reciclables a les pertinents plantes on s’aprofita. Si l’Ajuntament barregés tot, li sortiria molt més cara la gestió de residus, ja que el tractament del rebuig és el que costa més diners tractar. Seria, per tant, de rucs.
  • Per últim, no barregem tots els residus recollits selectivament perquè això no té cap lògica i voldria dir que l’Ajuntament no té cap interès a fer les coses bé. Cosa que aquest Ajuntament, pel que fa als residus, amb els anys que ja portem fent el PaP (porta a porta) ningú hauria de dubtar. Tothom està convidat a venir a l’Ajuntament a veure albarans i a veure els fulls de control de dades.
^