Botķ que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament evita que els fongs facin malbé part dels llegats Serra Viņas i Santiņā
PUBLICAT Dilluns, 04.01.2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic
Ha estat un any de feina, durant el qual s'han netejat i desinfectat els 1.800 llibres que composen aquests fons que daten dels segles XVIII i XIX i que tenen una gran vālua per la histōria local. S'ha resolt amb čxit i ara la Biblioteca els custodia amb més garanties de conservaciķ i manteniment.

neteja fons BibliotecaL'Ajuntament i la Diputaciķ de Barcelona han treballat plegades per solventar la plaga de fongs que estava malmetent part dels llegats Serra Viņas i Santiņā, que custodia la Biblioteca P. Gual i Pujadas. Al desembre de 2014, el personal de la Biblioteca va detactar fons dels llegats, que daten dels segles XVIII i XIX, malmesos amb fongs. De seguida van posar-ho en coneixement de les dues administracions que co-gestionen l'equipament cultural per tractar urgentment la problemātica, ja que es tracta d'un fons de gran vālua histōrica per la nostra poblaciķ.

A partir de les valoracions de l'arxivera municipal, es va procedir a la contractaciķ d'una empresa especialitzada que ha treballat durant el 2015 per solucionar-ho. Unes 70 caixes dels fons presentaven fongs. A dins hi havia uns 1.800 llibres que necessitaven tractament. Es van netejar i desinfectar els llibres i també les tapes i els llums amb afectaciķ interior no superior al 20% del volum. El mčtode utilitzat és l'aspiraciķ automātica específica per paper i la retirada de fongs visibles del volum. Després, polvoritzaciķ dirigida i nebulitzaciķ. Aquest és un tractament complet i indispensable si no es volen tenir més ensurts.

Els responsables de l'equipament han gestionat durant tot aquest temps, el canvi d'ubicaciķ del fons dins la mateixa biblioteca per garantir-ne millor la conservaciķ en un futur. S'ha comprat una māquina de climatitzaciķ que asseguri la idoneītat del nou espai a partir d'ara. Mentre s'adequava i es netejava a fons aquest nou espai, el CRTTT - Escola de Teixits va cedir un espai d'emmagatzematge temporal de les 70 caixes. Finalment, l'1 de desembre, els operaris de la Brigada d'Obres i Serveis van retornar el fons a la Biblioteca. El mateix dia el personal de la Biblioteca va enllestir la colˇlocaciķ dels llibres a les noves prestatgeries. 

Ha estat una feina llarga i feixuga, perō s'ha desenvolupat amb čxit perquč s'ha recuperat el fons i s'ha treballat per garantir que no torni a malmetre's per fongs. El cost de la desinfecciķ i la neteja ha estat de 3.835 euros i la māquina de climatitzaciķ ha costat 3.900 euros.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^