Ajuntament de Canet de Mar
Pancarta 05
Pancarta 03
Pancarta 13
pancarta 15
Pancarta 08
Pancarta 12
Pancarta 11
Canet Rock 014
Pancarta 01
Pancarta 06
Pancarta 07
Canet Rock 014
sant jordi
Pancarta 14
Pancarta 09
Pancarta 10
Pancarta 02
Pancarta 04
NOTÍCIES
L'Ajuntament evita que els fongs facin malbé part dels llegats Serra Viņas i Santiņā
Ha estat un any de feina, durant el qual s'han netejat i desinfectat els 1.800 llibres que composen aquests fons que daten dels segles XVIII i XIX i que tenen una gran vālua per la histōria local. S'ha resolt amb čxit i ara la Biblioteca els custodia amb més garanties de conservaciķ i manteniment.

neteja fons BibliotecaL'Ajuntament i la Diputaciķ de Barcelona han treballat plegades per solventar la plaga de fongs que estava malmetent part dels llegats Serra Viņas i Santiņā, que custodia la Biblioteca P. Gual i Pujadas. Al desembre de 2014, el personal de la Biblioteca va detactar fons dels llegats, que daten dels segles XVIII i XIX, malmesos amb fongs. De seguida van posar-ho en coneixement de les dues administracions que co-gestionen l'equipament cultural per tractar urgentment la problemātica, ja que es tracta d'un fons de gran vālua histōrica per la nostra poblaciķ.

A partir de les valoracions de l'arxivera municipal, es va procedir a la contractaciķ d'una empresa especialitzada que ha treballat durant el 2015 per solucionar-ho. Unes 70 caixes dels fons presentaven fongs. A dins hi havia uns 1.800 llibres que necessitaven tractament. Es van netejar i desinfectar els llibres i també les tapes i els llums amb afectaciķ interior no superior al 20% del volum. El mčtode utilitzat és l'aspiraciķ automātica específica per paper i la retirada de fongs visibles del volum. Després, polvoritzaciķ dirigida i nebulitzaciķ. Aquest és un tractament complet i indispensable si no es volen tenir més ensurts.

Els responsables de l'equipament han gestionat durant tot aquest temps, el canvi d'ubicaciķ del fons dins la mateixa biblioteca per garantir-ne millor la conservaciķ en un futur. S'ha comprat una māquina de climatitzaciķ que asseguri la idoneītat del nou espai a partir d'ara. Mentre s'adequava i es netejava a fons aquest nou espai, el CRTTT - Escola de Teixits va cedir un espai d'emmagatzematge temporal de les 70 caixes. Finalment, l'1 de desembre, els operaris de la Brigada d'Obres i Serveis van retornar el fons a la Biblioteca. El mateix dia el personal de la Biblioteca va enllestir la colˇlocaciķ dels llibres a les noves prestatgeries. 

Ha estat una feina llarga i feixuga, perō s'ha desenvolupat amb čxit perquč s'ha recuperat el fons i s'ha treballat per garantir que no torni a malmetre's per fongs. El cost de la desinfecciķ i la neteja ha estat de 3.835 euros i la māquina de climatitzaciķ ha costat 3.900 euros.

Informaciķ publicada el 4 de gener de 2016
Compartir:Comparteix al facebookCompartir a Twitter
Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar//T.937 943 940 - F.937 941 231//canetdemar@canetdemar.cat