ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Canet acull formació per treballar en xarxa en l'àmbit de l'atenció a la infància
PUBLICAT Dimarts, 14.04.2015
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Protocol atenció a la infànciaCanet ha acollit les darreres setmanes, unes jornades de formació adreçades als tècnics i als professionals que treballen en l'àmbit de l'atenció social a la infància. Les han organitzades des dels Serveis Socials del nostre municipi i han estat dirigides pels tècnics de l’equip d’infància i adolescència del Maresme – EAIA.

En total han estat tres sessions titulades Impuls per a la creació de la xarxa d’atenció a la infància i l'adolescència en risc al municipi de Canet de Mar i hi han assistit unes 25 persones. Han servit en gran mesura per estimular el treball en xarxa dels diferents serveis que intervenen en les actuacions vinculades amb els menors en risc. Forma part del Protocol d'Atenció a la infància i l'adolescència en risc a la nostra zona i que s'impulsa des del Consell Comarcal del Maresme, en el marc de la xarxa d'Infància, Adolescència i Família (XIAF), amb l'objectiu de crear un espai de referència per a tots els professionals implicats en l'atenció als menors. És un projecte que ha comptat amb la participació de membres de la Plataforma Comarcal que representen els cinc àmbits que intervenen en l'atenció al menor: Acció Social, Educació, Cossos de seguretat, Salut i Justícia.

A les sessions s'ha explicat aquest protocol i s'ha exposat com es pot organitzar el treball conjunt entre els professionals i els serveis que intervenen en l’atenció a la infància i l’adolescència en risc per què puguin donar resposta a les necessitats dels menors assegurant un servei àgil i efectiu tant en situacions d’urgència com ordinàries. Per poder treballar d'aquesta manera és important:

-    Compartir uns criteris comuns sobre la naturalesa i la generació dels problemes que s'hauran d'afrontar:  models teòrics de dinàmiques familiars i socials, conceptes i criteris valoratius de maltractaments, de risc social, de desemparament, de nivells de gravetat etc.
-    Conèixer els indicadors que s'han d'observar i el nivell de gravetat dels mateixos per poder detectar-los i valorar-los abans que les situacions siguin irreparables.
-    Acordar plegats un circuit i un protocol d'atenció per què tots els agents implicats sàpiguen com s'ha d'actuar davant una situació de risc d'un menor.

Per què el protocol sigui efectiu i asseguri una correcta atenció als menors en situació de risc social, és imprescindible que els serveis que intervenen en les diferents fases d'atenció treballin en xarxa, és per això, que la seva elaboració s'impulsa des de la XIAF, en concret des de la Plataforma Comarcal. El protocol necessita la Xarxa per ser representatiu i per disposar d'una estructura de coordinació comarcal per a la seva aplicació, i la XIAF necessita un protocol que faciliti les actuacions de derivació entre els serveis i doni efectivitat al treball comú per a la protecció de la infància i l'adolescència.
Es tracta en definitiva de rendibilitzar els recursos materials i personals de totes les institucions que intervenen en l'àmbit de la infància. Si voleu més informació sobre el Protocol d'Atenció a la infància i l'adolescència al Maresme, entreu aquí

^